Tanácsadó Magazin

Munkavédelmi dokumentációk a mikro- és kisvállalkozások életében

Írta:

Munkavédelmi dokumentációk a mikro- és kisvállalkozások életében

Mostani írásomban a munkavédelmi dokumentációk meglétével foglalkozom. Milyen munkavédelmi dokumentációk vannak, és mely Munkáltatókra vonatkoznak ezek az előírások.

 

 

Minden vállalkozásnak, aki már 1 főt vagy akár alkalmi munkavállalót foglalkoztat rendelkeznie kell munkavédelmi dokumentációval.

Mik ezek a dokumentumok?

Számos előírásnak kell megfelelni ahhoz, hogy a munkahely megfeleljen a biztonságos munkavégzés kritériumainak és a Munkavállaló egészségét ne veszélyeztessük munkavégzés közben.

Ezek betartása jelentős költségeket róhat a vállalkozásokra, de még mindig olcsóbb megfelelni az előírásoknak, mint büntetést fizetni, vagy ha a Munkavállaló balesetet szenvedett, akkor annak a költségeit fedezni.

 

 

Munkahelyi kockázatelemzés:

Minden munkahelynek rendelkeznie kell Kockázatelemzéssel a munkahely adottságai alapján és a kialakított munkakörök szerint.

A munkavédelmi szakembernek ki kell elemeznie, hogy az adott munkahelyen az adott munkakörben milyen veszélyek érhetik a Munkavállalót. A hibákra és a hiányosságokra fel kell hívni a Munkáltató figyelmét. Ezeket a hibákat javítani, a hiányosságokat pótolni kell.

A munkavédelmi kockázatelemzés 3 évig érvényes.

További információért kattintson ide!

 

Egyéni védőeszköz juttatás rendje:

Ebben a szabályzatban meg kell határozni a munkahelyen lévő munkakörök alapján, hogy az adott munkakör ellátásához milyen védőeszközökre van szükség, annak érdekében, hogy a Munkavállaló a lehető legkisebb veszélynek legyen kitéve.

További részleteket az Egyéni védőeszközökről itt olvashat.

 

 

Orvosi vizsgálatok rendje:

Ebben a szabályzatban kell meghatározni az alkalmassági orvosi vizsgálatok irányát és a vizsgálatok szabályozását. Fontos kiemelni a Járványügyi érdekből kiemelt munkaköröket.

Orvosi vizsgálatok fajtái:
– Előzetes munkaköri alkalmassági vizsgálat
– Soron kívüli orvosi alkalmassági vizsgálat
– Munkakörnek megfelelő időszakos (rendszeres) orvosi vizsgálat

Orvosi vizsgálatok szabályzatról ide kattintva kaphat több információt.

 

Kémiai kockázatelemzés:

A Kémiai kockázatelemzést akkor kell elvégezni, ha egy vállalkozás veszélyes anyagokkal dolgozik, vagy veszélyes anyagokat forgalmaz.

Mik lehetnek ezek a veszélyes anyagok: például a tisztítószerek.

A legegyszerűbb háztartásokban is használt mosogatószer is veszélyesnek számít, mivel a címkéjén veszélyjelet tüntetett fel a gyártó. Ezen szerek munkahelyen való használata esetén is szükséges a Kémiai kockázatelemzés elvégzése. A dokumentumban kielemzésre kerülnek a veszélyes szerek és a munkavállalókra gyakorolt esetleges hatása.

Ez a dokumentum, amennyiben nincs ezzel összefüggő változás, 3 évig érvényes.

A kémiai kockázatelemzést elsősorban az ÁNTSZ ellenőrzi.

Az ÁNTSZ felé nem elég a Kémiai kockázatelemzést elkészíttetni, hanem bejelentést is kell tenni a veszélyes anyagok felhasználásáról, forgalmazásáról. A bejelentés eljárási díj köteles, amit az ÁNTSZ felé kell megfizetni.

A bejelentést online felületen keresztül lehet megtenni.

A Kémiai kockázatelemzés fontos része még , hogy a veszélyes szerek Biztonsági adatlapjai nyomtatott vagy elektronikus formában a helyszínen rendelkezésre álljanak.

Kémiai kockázatelemzés részleteihez kattintson ide

 

Munka- és Tűzvédelmi oktatás:
A Munkavállalókat munkába állás előtt munka- és tűzvédelmi oktatásban kell részesíteni. Ezt követően évente vagy munkakör változás esetén kell ilyen oktatáson részt venni.

Az oktatásról weboldalunkon további információt kaphat

Az oktatás biztosítása történhet:

– Munkavédelmi szakember által megtartott oktatáson való részvétellel,
– Szakember által a munkahelyre szabott Munka- és Tűzvédelmi oktatási anyag használatával.

A Munka- és Tűzvédelmi oktatás tényét igazolni kell oktatási naplóban, illetve érdemes valamilyen számonkérési formában meggyőződni a munkavállalók tudásáról, pl.: teszt kitöltése.

 

Amennyiben ezekkel a dokumentumokkal kapcsolatban bármilyen kérdése van, kérem keressen valamely elérhetőségünkön.

 

Kérdése van?

Hívjon bizalommal és tegye fel kérdéseit most díjmentesen:

Nagygyörgyné Bartók Adrienn: 06-70/318-8711

0