Tanácsadó Magazin

Transz-zsírsavak

Írta:

Transz-zsírsavak a 71/2013 (XI.20.) EMMI rendelet alapján

Ez a rendelet már 2014. februárjától hatályban van, de még nem írtam róla, ezért utólag írnék róla pár gondolatot. Teszem ezt azért, mert indul a szezonális ellenőrzés sorozat és ez is benne lehet az ellenőrzési listában.

Mi is az a transz-zsírsav?

Ami problémát okoz, illetve a törvényi szabályozás született rá az a mesterséges transz – zsírsav. Kutatások igazolják, hogy ez az anyag koszorúér problémákat okoz, ha hosszú távon fogyasztják, ezért nem biztonságos élelmiszernek minősítették, azokat az élelmiszereket, amelyekben az összes zsírtartalom 2%-nál nagyobb a transz – zsír tartalom. De mi is ez pontosan: az egyes növényi zsiradékok részleges vagy teljes hidrogénezése folyamán keletkezik. Ez azt a célt szolgálja, hogy a folyékony növényi zsiradék megszilárduljon. Ilyenek például a margarinok.

Mi a teendő, hogy betartsák a törvényt?

Több lehetőség is van:

  1. Olyan alapanyagot (margarint) használnak fel, amiben nincs transz – zsírsav. Ekkor teljes mértékben megfelelnek a törvényben leírtaknak. De ehhez is kell a gyártótól specifikációt kérni, hogy nem tartalmazza ezt az anyagot a termék. Ebben az esetben meg át kell nézni a gyártmánylapjaikat, hogy a jelenleg használt margarin összetétele eltér-e a gyártmánylapban rögzítettétől. Illetve a gyártmánylapban rögzíteni kell, hogy a margarin nem tartalmaz transz – zsírsavat.
  2. Amennyiben olyan alapanyagot használ fel, amely tartalmaz transz – zsírsavat, akkor is a gyártó által megadott specifikáció alapján kell eljárni. Ha a specifikációban az van benne, hogy 100 g zsiradék 2% alatt tartalmaz transz – zsírsavat, akkor ezt nyilván kell tartani. Nyilvántartás módja: a legegyszerűbb a gyártmánylapban feltüntetni az értéket a specifikáció alapján.
  3. Abban az esetben, ha olyan alapanyagot használnak fel, aminek magasabb a transz – zsírsav tartalma, akkor Önöknek kell kiszámolni a késztermékben meglévő transz –zsírsav értéket, ami ebben az esetben sem lehet 2%-nál magasabb. Ez a legbonyolultabb, és a legtöbb adminisztrációval járó megoldás.

Az élelmiszer előállítókon kívül más vállalkozásokra is vonatkozik a rendelet:

  • Külföldön gyártott termék esetén az első magyarországi forgalomba hozónak is nyilvántartási kötelezettsége keletkezik a transz – zsírsav mennyiségét illetően.
  • A vendéglátásban, közétkeztetésben felhasznált margarinok, növényi zsiradékok esetében is van nyilvántartási kötelezettség, itt ugyanaz, mint az élelmiszer előállítóknál, csak a dokumentálást célszerű az anyaghányad nyilvántartásban dokumentálni.

Tehát minden olyan élelmiszerlánc szereplőre vonatkozik a rendelet, aki margarint használ fel a termék előállításhoz vagy az étel készítéshez. Javaslom a leírtak alapján nézzék át a Gyártmánylapokat, anyaghányad nyilvántartásukat, és, hogy rendelkezésre állnak –e a gyártó által kiadott termék igazolások a transz – zsírsav tartalommal kapcsolatban.

Az ellenőrzést a NÉBIH végzi, és hiányosság esetén szankciókat is szabhat ki. Azok a termékek, melyek nem felelnek meg a rendelet előírásaink minőség – megőrzési idő végéig forgalomban maradhatnak, de legkésőbb 2015. február 18. 2014. február 18. után gyártott termékek már nem hozhatók forgalomba, ha nem felnek meg a rendeletben leírtaknak. Ebben az esetben azokat a termékeket zárolhatja a hatóság, ami biztos, hogy bírsággal jár.

0