Tanácsadó Magazin

2020. januárban hatályba lépő rendelet

Írta:

2020. január 15-vel hatályba lépő rendelet a végső fogyasztó részére kínált, nem előre csomagolt állati eredetű élelmiszerek esetében, mint a friss hús, kötelező tájékoztatási elemeket fogalmaz meg.

Illetve kitér a kiskereskedelmi egységek esetében az állati eredetű termékek feldolgozása, előre csomagolása esetén a jelölésekre.

Az 53/2019. (XI.25.) AM rendelet az élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásról szóló 36/2014 (XII.17. FM rendelet módosításáról a következőket írja le:

Friss hús végső fogyasztónak történő forgalmazása esetén a kötelező jelölések:

a végső fogyasztót nem előre csomagolt friss hús (kivéve a fagyasztott húsok) értékesítése során kötelező tájékoztatni, ha az adott terméket korábban már fagyasztották.

 

a nem előrecsomagolt friss, hűtött sertéshús (darált hús és a húsnyesedék kivételével), juh, kecske és baromfi hús származási országát az értékesítésre kínált helyen, jól látható módon kell feltüntetni. Ez lehet fizikai vagy elektronikus adathordozó. A különböző származási országú húsok a végső fogyasztó számára egymástól egyértelműen elkülöníthető kell legyen.

 

A rendelet egyértelmű utasítást ad a fizikai vagy az elektronikus adathordózok formai követelményeire:

 

A származási országra vonatkozó szöveges információt sötét színnel, világos háttéren kell megadni, úgy hogy az x magasság legalább 5 mm legyen.

 

A 200 négyzetméternél nagyobb bruttó alapterületű üzlet esetében grafikai ábrázolással a származási ország zászlóját is fel kell tüntetni. Zászló méretei: 50 mm×30 mm, az állattartás és a vágás helyének együttes megjelölése esetén: 40 mm×25 mm.

 

Származási országnak tekintjük:

a származási helyet vagy
az állattartás és a vágás helyét.

 

Az állati eredetű élelmiszerek előrecsomagolásával kapcsolatban is rendelkezik a jelen törvény. A 64/2007 (VII. 23.) FVM-EÜM együttes rendelet hatálya alá tartozó kereskedelmi egységek (előrecsomagolási engedéllyel rendelkező kereskedelmi egységek) esetében a jelölésnek az előrecsomagolt élelmiszereken kötelezően feltüntetendő adatokat kell tartalmaznia, a tápérték jelölés kivételével.

 

Kérdése van?

Hívjon bizalommal és tegye fel kérdéseit most díjmentesen:

Nagygyörgyné Bartók Adrienn: 06-70/318-8711

 

További hasznos információkat és cikkeket a weboldalunkon talál: www.haccprendszerkiepites.hu

0