Tanácsadó Magazin

Munkavédelmi ellenőrzések

Írta:

Az idei szezonban ismét előtérbe kerültek, kerülnek a vendéglátó egységek nem csak adózási szempontból, hanem az élelmiszer higiéniai és munkavédelmi ellenőrzések szempontjából is.

A munkavédelmi ellenőrzések tipikus ellenőrzési eljárása egy kisebb vendéglátó egységnél:

Alkalmazottak foglalkoztatása esetén a következő dokumentációkat nézik az ellenőrzés során:

• Munkahelyi kockázatelemzés megléte
• Egyéni védőeszköz szabályzat megléte
• Orvosi vizsgálatok rendje szabályzat megléte
• Munkavédelmi oktatás megléte

Ezen dokumentációkban leírtak betartása, a megfelelő munkakörnyezet megléte, mely nem veszélyezteti a munkavállalók egészségét.

Fontos ellenőrzési szempont: A kötelezően előírt védőeszközök biztosítása, munkavállalóknak történő kiadása. A védőeszközöknek MSZ szabvány szerintinek, a munkavégzéshez megfelelőnek kell lennie. Példa: Egy kis vendéglátó helyen fertőtlenítőszert használnak a takarításhoz (legyen ez Domestos, Hypo, stb.) ehhez van a helyszínen gumikesztyű, de sima kereskedelmi egységben kapható CE jelöléssel ellátott gumikesztyű. Az egységet megbüntették több 100.000 Ft-ra, mert nem voltak meg a munkavédelmi dokumentációk, illetve nem MSZ számmal ellátott gumikesztyűt használtak a helyszínen.

Ezért fokozottan kell oda figyelni azoknak a vállalkozásoknak, hogy ezek a dokumentációk rendben legyenek, illetve eleget tegyenek a munkavédelmi törvény előírásainak.

Nem olyan rég beszélgettem egy ügyféllel, aki azt mondta, hogy neki nem kell munkavédelmi dokumentáció, mert Ő egy kis vendéglátó egységet üzemeltet és nem az építő iparban tevékenykedik. De sajnos a fenti példából is látszik, hogy a törvény nem tesz különbséget a különböző szakmák között, ezért minden olyan vállalkozónak vagy vállalkozásnak kötelessége eleget tenni a Munkavédelmi Törvény előírásinak, ahol van alkalmazott. Abban az esetben is, ha csak 1 fő alkalmazott ja van, vagy csak rész munkaidőben dolgozik, akkor is a munkáltató felel a munkavégzés helyén a munkavállalókért.

Remélem hasznos volt az ellenőrzésekkel és a törvényi előírásokkal kapcsolatos információk átadása.

0