Tanácsadó Magazin

Meghosszabbították az élelmiszerlánc-felügyeleti díj bevallásának határidejét

Írta:

Az élelmiszerlánc-felügyeleti díjat az idén első alkalommal kell bevallani és megfizetni. A bevallás határideje eredetileg május 31-e volt. A hatóság az ügyfélszolgálatára érkezett kérdések és észrevételek alapján úgy döntött, hogy egy hónappal meghosszabbítja a határidőt.
A Vidékfejlesztési Minisztérium közleménye szerint, így a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) június 30-ig – mulasztási bírság kivetése nélkül – elfogadja az élelmiszerlánc-felügyeleti díj bevallásokat, illetve ugyanezen időpontig lehetőség van a már beküldött adatok módosítására is.

Az élelmiszerlánc minden szereplője ellenőrizheti a NÉBIH honlapján, hogy az aktuális jogszabályok alapján kötelezett-e a díjfizetésre.

Mentesül a felügyeleti díj bevallása és megfizetése alól az a kistermelő, akinek személyi jövedelemadó-köteles éves jövedelme nem haladja meg a 8 millió forintot.
Az élelmiszerlánc-felügyeleti díj az élelmiszerbiztonság fenntartásának költségeit fedezi. Ennek bevezetésével a hatóság eltörli, vagy csökkenti a korábbi igazgatási szolgáltatási díjak jelentős részét. Az Európai Unió több tagállamában is hasonló elvű általános díjfizetési kötelezettség terheli az élelmiszerlánc szereplőit.

A NÉBIH közleményben említi, hogy az idén bevezetett élelmiszerlánc-felügyeleti díjjal kiegyensúlyozott, arányos teherviselés valósul meg az élelmiszerlánc-felügyelet területén. Eddig ugyanis a hússzektort aránytalanul terhelő díjfizetési rendszer volt érvényben.
Az élelmiszerlánc szereplők teljes körű regisztrációs rendszerének kiépítésével létrejön egy olyan adatbázis, amelyben valamennyi legálisan működő élelmiszer-vállalkozás szerepel. Ez hozzájárulhat a feketegazdaság csökkentéséhez, a rossz minőségű élelmiszerekkel kereskedők kiszűréséhez, javíthatja a másodlagos élelmiszer-ellenőrzések hatékonyságát – olvasható a közleményben.

További információkat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) oldalán talál.

0