Tanácsadó Magazin

Jól teljesítettek a hazai boltok januárban

Írta:

Március végén jelent meg egy felmérés eredménye, miszerint a hazai boltok forgalma emelkedéssel kezdte az évet. Az internetes kereskedelem virágzik, a benzinkutak forgalma azonban csökkenést mutat.

A KSH felméréséből kiderül, hogy janu-árban 562 milliárd forint forgalmat bonyolítottak a magyarországi üzletek, ami 0,6 százalékos bővülést jelent éves szin-ten. A decemberi adatokhoz képest azonban 0,2 százalékkal csökkent a for-galom.
A teljes forgalom közel felét adó élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletek eladásai januárban 1,1 százalékkal nőttek. Emellett a nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene 2 százalékkal emelkedett.

Az egyes üzlettípusok forgalmának alakulása már eltérés mutatkozott. Az internetes kiskereskedelem forgalma 30 százalékkel 5,5 milliárd forintra nőtt, azonban az összforgalomból ez a terület még mindig igen csekély részt képvisel.

A folyamatosan és szinte már megállíthatatlannak tűnő benzinár emelkedés jelentősen befolyásolta a benzinkutak forgalmát. Tavalyhoz képest 2 százalékkal 108 milliárd forintra csökkent a forgalom, sorozatban a 12 hónapban mért csökkenést a kutakon a KSH.
A szektorban szükség van a növekedésre, mert rossz éveket tudhat maga mögött. Tavaly ugyan megállt a kiskereske-delmi forgalom csökkenése, a 2011-es 7900 milliárdos eredmény 0,2 százalékos növekedést, lényegében csak stagnálást jelent, a korábbi négy évben mért 1,6-5,3 százalékos hanyatlás után.

A háztartások pénzügyi helyzete miatt idén nem várható jelentős emelkedés, amit a gazdaság gyenge teljesítménye is jelentősen befolyásol. A Magyar Nemzeti Bank decemberi inflációs jelentésében arra számított, hogy a kiskereskedelmi forgalmat befolyásoló háztartási kiadások az idén 0,7 százalékkal csökkennek, és csak jövőre lehet némi élénkülés.

 

Ez a cikk a 2012. márciusi Tanácsadó Magazin című kiadványunkban jelent meg,
ehhez hasonló cikkeket olvashat benne hónapról-hónapra,
amennyiben előfizet újságunkra… Részletek >>>

 

Ha bármilyen kérdése lenne, hívjon minket bizalommal.

A hosszú távú együttműködés reményében kíván Önnek további sok sikert a Create 2002 Kft.

Üdvözlettel:

Nagygyörgyné Bartók Adrienn
Create 2002 Kft.
ügyvezető, vezető tanácsadó
70/409-8312

0