Tanácsadó Magazin

Interjú ételallergia témában HACCP szakértőként

Írta:

Ki a felelős, ha majdnem meghalsz egy budapesti étteremben?

 

Ezzel a címmel jelent meg egy cikk az index.hu oldalán, ahol szakértőként kérték ki a véleményemet, majd az RTL Klub reggeli műsorába is szó esett a témáról.

Az téma előzménye, hogy három évvel ezelőtt egy külföldi nő súlyos anafilaxiás sokkot kapott egy budapesti étteremben. Az esetről a brit tévében az eset után a szülők számoltak be, mert a fiatal nagyon súlyos agykárosodást szenvedett, beszélni sem tud. 

Most hazánkban ismét előtérbe került az allergén anyagok tájékoztatása a vendéglátóhelyeken. A HACCP rendszer és az alapvető élelmiszerbiztonsági és élelmiszerhigiéniai előírások betartásával elkerülhető lett volna ez a szörnyű eset.

Hasonló eset 2014-ban történt, ami viszont tragikus véget ért. Nagy-Britanniában hat év börtönbüntetésre ítélték egy étterem tulajdonost. A mogyoróallergiás férfi mogyorómentes curryt kért elvitelre. Az étterem vezetője úgy tájékoztatta a vendéget, hogy az ételük nem tartalmaz allergént. A férfi otthon megette az ételt, rosszul lett, majd három hét múlva meghalt. Kiderült, hogy az étterem a mandulát olcsó mogyoróporra cserélte, ez okozta a férfi halálát.

Magyarországon a nem előre csomagolt élelmiszerek készítésével és forgalmazásával foglalkozó egységek számára (ide tartozik a vendéglátás is) az allergén tájékoztatás elő van írva. Tehát minden vendéglátó és csomagolatlan élelmiszert forgalmazó egységnek tudni kell tájékoztatni a fogyasztót, vendéget, hogy az általuk forgalmazott vagy készített ételek milyen allergén anyagokat tartalmaznak.

Az éttermeknek ismerniük kell és tudni kell tájékoztatni a vendégeket, hogy milyen allergénekkel dolgoznak. Az éttermek számára a kötelező HACCP épp azokat a pontokat határozza meg, ahol az élelmiszerbiztonság veszélybe kerülhet.

Mi a HACCP és miért fontos a betartása?

A HACCP a Hazard Analysis Critical Control Point angol kifejezésből képzett betűszó, jelentése veszélyelemzés kritikus szabályozási pontokon. A hazai jogszabályok minden élelmiszeres vállalkozónak kötelezően előírják az élelmiszer-biztonságot szabályozó HACCP kézikönyv elkészítését és a dokumentáció naprakész vezetését. A HACCP célja, hogy az élelmiszeripari termékek  semmilyen módon ne okozzanak egészségügyi problémát a fogyasztónak. Ezzel a fogyasztó és a vállalkozó érdekeit is védik.

 

Az interjúkat és a cikkeket itt találja:

Index.hu cikke: http://index.hu/belfold/2017/08/23/mogyoroallergia_etterem_haccp_amy_may_shead_allergenek_anafilaxias_sokk_vendeglatas/

RTL Klub reggeli interjúja: http://rtl.hu/rtlklub/reggeli/erre-figyelj-ha-etelallergiaskent-etteremben-eszel

További írásom a témában: https://www.haccprendszerkiepites.hu/allergen-anyagok-tajekoztatasa/

0