Mi is az a HACCP?
Önnek, mint élelmiszeres vállalkozónak a jogszabály kötelezően írja elő a HACCP kézikönyv elkészítését, és annak dokumentációjának naprakész pontos vezetését.
Célja, hogy a vállalkozások élelmiszeripari termékei semmilyen módon, ne okozzanak egészségügyi problémát a fogyasztónak, ezzel védve mindkét fél érdekeit. A többi európai országhoz hasonlóan nálunk is mind a fogyasztó, mind a vállalkozó érdekeit védi a HACCP.
A HACCP rendszerrel azokra a kockázatokra fókuszálnak, amelyek befolyásolják az élelmiszer-biztonságot. Ezáltal azonosíthatják és szabályozhatják az élelmiszerbiztonság szempontjából jelentős folyamatokat.
A HACCP hét alapelven alapszik:
- Veszélyek elemzése
- Kritikus irányítási pontok meghatározása
- Kritikus határértékek meghatározása
- Kritikus irányítási pontok felügyelete, monitoringja
- Helyesbítő intézkedések meghatározása
- Verifikálási tevékenységek meghatározása
- Dokumentálás
Ki minősül “Élelmiszeres vállalkozónak”?
- Feldolgozó
- Élelmiszeripari üzem
- Élelmiszer nagykereskedelem
- Élelmiszer kiskereskedelem
- Vendéglátás
- Büfé szolgáltatás
- Közétkeztetés
Jól dokumentált HACCP segítségével a vállalkozás bizonyítani tudja, hogy ő mindent az élelmiszer-biztonsági előírásoknak megfelelően végzett.
Egy jól elkészített HACCP kézikönyv dokumentációja napi néhány percet vesz csak igénybe és nem akadályozza a cég működését, éppen ellenkezőleg, elősegíti, gördülékenyebbé teszi a munkát.
Mikor lehet szüksége HACCP tanácsadóra?
- Ha Ön tervezi egy élelmiszerrel kapcsolatos egység megnyitását vagy már meg is valósította, de még nincs HACCP kézikönyve
- Rendelkezik ilyen dokumentációval, de már nem aktuális, a 2000 évek elején készült és nem volt felülvizsgálva
- Hatóság kötelezte a HACCP dokumentáció elkészítésére!
Hogyan oldjuk meg HACCP rendszerrel kapcsolatos problémáit?
- kérdéseire megkapja a választ, kérdezzen bátran; mit, miért, hogyan – mi segítünk
- tájékoztatjuk a törvényi előírásokról és Hatósági elvárásokról
- felkészítjük a Hatósági ellenőrzésekre
- felmérjük a technológiát, elkészítjük a termékleírást
- megcsináljuk az alaprajzot
- kijelöljük azokat a bizonyos kritikus pontokat
- elkészítjük Önnek a HACCP kézikönyvet, a Takarítási-, Mosogatási- és Kézmosási Tervet (nyomtatványokat is tudunk adni, mint például: takarítási napló nyomtatvány és egyéb haccp nyomtatványok)
- telefonon, e-mail-ben bármikor felveheti velünk a kapcsolatot, ha kérdése van vagy elakadt
Országosan dolgozunk, munkánkra 100% megfelelési garanciát vállalunk, ami azt jelenti, hogy Hatósági kifogás esetén javítjuk az általunk elkészített dokumentációt. Ha szükséges, akkor a Hatósággal is konzultálunk!
Miért kötelező a HACCP kézikönyv és mit foglal magába?
- élelmiszerrel, étellel foglalkozók számára törvényi előírás
- Hatósági ellenőrzésekkor ennek megléte az első kérdés; alapdokumentációnak számít a HACCP
- Vendéglátó vagy kereskedelmi egység nyitásakor úgy készítjük el a HACCP rendszert, hogy az tartalmazza a külön engedélyben kért leírásokat
- az egységre vonatkozó élelmiszerhigiéniai és a technológiai folyamtokra vonatkozó előírásokat, tudnivalókat írja le
- szabályozza az élelmiszer nyomon követhetőségét
- az előállított és forgalmazott élelmiszerek körét
- a tevékenységre vonatkozó aktuális jogszabályokat
- a munka utasításokat
- vezetendő higiéniai, takarítási és hűtő naplókat
- az egység mindenkori üzemeltetője a felelős a HACCP alkalmazásáért és a higiéniai követelmények betartásáért
- HACCP hiányában akár az egység működését is felfüggesztheti a Hatóság
Miért válasszon minket?
Immár több, mint 10 éves szakmai tapasztalatunkkal vállaljuk bármely élelmiszerrel, étellel foglalkozó vállalkozás HACCP rendszer kiépítését és egyéb dokumentációinak kialakítását (pl.: Kémiai és Munkahelyi kockázatbecslés). Ez idő alatt évente több ezer HACCP rendszert készítettünk és vezettünk be Ügyfeleinknél. HACCP kézikönyveinket a Magyar Élelmiszerkönyv irányelvei szerint, valamint a hatályos rendeleteknek megfelelően alakítjuk ki.
“Kedves segítőim!
Két évvel ezelőtt amikor készültem megnyitni a boltomat, csak annyit tudtam a kereskedelemről amit a tanfolyamon tanultam. Önök segítettek nekem az elméletet a gyakorlatban alkalmazni, köszönöm munkájukat és BOLDOG KARÁCSONYT kívánok mindenkinek. Én azon vállalkozok közé tartozok aki reggeltől estig a boltjában dolgozik, de az Önök segítségével remélem, később kicsit könnyebb lesz.
Számítok jövőre is önökre.”–Knyihár Györgyné
Kedves Melinda! Volt ellenőrzésünk, melynek keretében ellenőrizték a HACCP kézikönyvet, és a következőt mondták: ilyen jól kidolgozott és jól ránk szabott HACCP kézikönyvet már rég láttak.Szeretnénk megköszönni a munkádat–SNACK Büfé – Tiszakécske
Rendelje meg HACCP tanácsadásunkat vezető tanácsadónknál,
Nagygyörgyné Bartók Adriennél a 70/318-8711 telefonszámon.

Amit cserébe garantálunk Önnek:
- elfogadott HACCP kézikönyvet
- megbízható élelmiszerbiztonsági tanácsokat és információkat
- folyamatos tájékoztatást az aktuális előírásokról, törvényi változásokról
- telefonos konzultáció, hogy kérdéseire minél hamarabb választ kaphasson
- napi max. 10 percet igénybevevő HACCP dokumentációt