Tanácsadó Magazin

Fontos változás az élelmiszerek jelölésében

Írta:

1 rész : VENDÉGLÁTÁS, KÖZÉTKEZTETÉS, KERESKEDELEM

Új Európai Uniós jogszabály lép életbe 2014. december 13.: Az Európai Parlament és Tanács 1169/2011/EU rendelete a fogyasztók élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásáról.

 

Ez a rendelet az összes olyan vállalkozásra, illetve közétkeztető egységre vonatkozik, ahol élelmiszert állítanak elő, forgalmaznak, illetve ételt főznek vagy tálalnak.

A rendelet fő célja, hogy a Fogyasztók kellő módon legyenek tájékoztatva az őket érintő információkkal kapcsolatban.

A törvény előírásainak betartását a NÉBIH és a Fogyasztóvédelmi Hatóság fogja ellenőrizni.

Az élelmiszerek jelölésével kapcsolatban, az első részben a vendéglátók, közétkeztetők, kereskedelmi egységek feladatait írom le, a második részben a az élelmiszer előállítók kötelezettségeit fogom részletezni.

Amire a törvénnyel kapcsolatban oda kell figyelni a fent említett egységekben: a csomagolatlan termékek, ahol nincs címkézve a termék, amit a fogyasztónak adunk.

  • Kereskedelem: nem előre csomagolt élelmiszerek (amelyek nincsenek címkézve, pl.: a vevő jelenlétében szeletelt felvágottak, töltelékáruk, tejtermékek, pékáruk, lédig termékek, cukrászsütemények), esetében tájékoztatni kell a fogyasztót a termékben lévő allergén összetevőkről még a vásárlás előtt.Tájékoztatás módja: szóban, írásban. A termékek összetételének, ezen belül az allergén összetevőknek az adott kereskedelmi egységben dokumentáltan meg kell lenni és kérésre meg kell tudni mutatni.Dokumentálás módja: gyűjtő csomagolás címkéjének megőrzése, gyártótól termékkísérő bekérése.
  • Vendéglátás: A készített, forgalmazott vagy tálalt ételek esetében is tájékoztatni kell a vendégeket, fogyasztókat az allergén összetevőkről.Tájékoztatás módja: szóban, írásban. A termékek összetételének, ezen belül az allergén összetevőknek az adott egységben dokumentáltan meg kell lenni és kérésre meg kell tudni mutatni.Dokumentálás módja: Anyaghányad nyilvántartás, melyben szerepelnie kell az allergén összetevőknek. Tálalókonyhák esetén a főzőkonyhától kell megkérni az ételek allergén összetevőjét. Ez lehet az étlap, menü lap, vagy, ahol az ételek árlistája ki van függesztve.

Köszönöm figyelmüket, ha bármilyen kérdésük merül fel, akkor valamely elérhetőségemen tegyék fel kérdéseiket.

0