Tanácsadó Magazin

Fontos változás az élelmiszerek jelölésében II.

Írta:

II. rész: élelmiszerelőállító vállalkozások kötelezettségei
Új Európai Uniós jogszabály lép életbe 2014. december 13.: Az Európai Parlament és Tanács 1169/2011/EU rendelete a fogyasztók élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásáról. 

Ez a rendelet az összes élelmiszer előállítóra, illetve forgalmazóra vonatkozik, melynek célja, hogy a Fogyasztók kellő módon legyenek tájékoztatva az őket érintő információkkal kapcsolatban. A törvény előírásainak betartását a NÉBIH és a Fogyasztóvédelmi Hatóság fogja ellenőrizni.
Ebben a részben első sorban az élelmiszer előállítók kötelezettségét taglalom, de az egyéb élelmiszer lánc szereplőknek is tisztában kell lenni a jelölési előírásokkal, mert mindenki felelősséggel tartozik saját hatáskörén belül a rendeletben leírtak betartásáért.

Általános előírások alkalmazása 2014. december 13.

Tápérték jelölés alkalmazása: 2016. december 13-tól kötelező, de addig önkéntes alapon alkalmazható, de ebben az esetben a rendelet előírásait be kell tartani.

A Magyarországon eddig hatályban lévő 19/2004 (II.20.) FVM-ESZCSM-GKM együttes rendeletet 2014. december 12. lehet alkalmazni.

 

Változások:

  • Fő látómező: (amit először megnéz a fogyasztó, a vásárlás során)
    • elnevezés
    • nettó mennyiség
    • 1,2 térfogat %-nál nagyobb alkoholtartalmú ital esetén az alkohol tartalom jelölése
  • Olvashatóság:
    • Minimális betűméret: 1,2 mm, (ahol az x magasság az 1,2 mm).
    • 80 cm2 felületű csomagolás esetén: 0,9 mm ahol minden kötelező jelölést fel kell tüntetni.
    • 10 cm2 felületű csomagolás esetén: 0,9 mm, ahol a következő jelöléseket kell feltüntetni: név, allergén, nettó mennyiség, minőség-megőrzési idő.
    • Felelősségi körök:
    • Elsődleges felelős az élelmiszer előállító vagy forgalmazó akinek a neve alatt forgalomba hozták az élelmiszert. De az élelmiszerlánc valamennyi tagja felelősséggel tartozik a saját hatáskörén belül.

 

Kötelező jelölések az élelmiszerek címkéin:

  • Az élelmiszer neve
  • Összetevők (csökkenő sorrendben)
  • Allergének
  • Összetevők mennyisége
  • Nettó mennyiség
  • Minőség megőrzési idő (nap/hó/év)
  • Tárolási, felhasználási feltételek
  • Felelős élelmiszer vállalkozó neve és címe
  • Származási hely
  • Felhasználási útmutató
  • Alkohol tartalom 1,2 térfogat % felett
  • Tápérték jelölés (2016. december 13.)

 

Allergének jelölése:

A gyártott forgalmazott termékek címkéin fel kell tüntetni az allergén összetevőket jól látható módon kiemelve. Pl: Összetevők: ….., tej, tojás,…….

Azon gyártók, akik csomagolatlan terméket is gyártanak, minden esetben a kereskedőnek, vendéglátónak át kell adni az adott termékhez tartozó Termékkísérőt, amely tartalmazza: termék nevét, minőség megőrzési idejét, összetételét, allergének jelölését, tárolási útmutatót. Minden termékhez egyszer kell adni, és addig jó amíg nem történik a termék összetételében változás. Javaslom, hogy dokumentált módon vetessék át a partnereikkel ezeket a termékkísérőket, mert csak így tudják bizonyítani, hogy eleget tettek a törvényi kötelezettségeiknek.

 

Dátum jelölés:

„Minőségét megőrzési:” nap/hónap/év

„Fogyasztható:…” amit a tárolási feltételek leírása követ. Sorrend: nap/hónap/ esetleg év

 

Származási ország:

Kötelező, ha a hiánya megtéveszti a fogyasztót.
Kötelező friss húsokra (baromfi, sertés, juh, kecske).
Ha feltüntetik, de a fő összetevő származása eltérő, akkor azt jelölni kell.

 

Tápérték jelölés: 2016. december 13-tól kell alkalmazni, de hamarabb is lehet, viszont ebben az esetben a törvény előírásit itt is be kell tartani.

  • Energia
  • Zsír:
  • Telített zsírsavak
  • Szénhidrát:
  • Cukor
  • Fehérje

Tápérték meghatározás: 100 g/100 ml vetítve kell megadni a mennyiséget.
Referencia beviteli érték százalékban kifejezve 100 g-ra vagy 100 ml-re. Ez esetben kötelező kiegészítés: „Referencia beviteli érték egy átlagos felnőtt számára (…..kj/…kcal).

Önkéntesen feltüntethető elemek:

  • Egyszeresen telítetlen zsírsavak
  • Többszörösen telítetlen zsírsavak
  • Poliolok
  • Rost
  • Szignifikánsan jelen levő vitaminok

Ezek feltüntetését a törvény szabályozza.

 

Fagyasztott termékek jelölés:

Ebben az esetben a fagyasztási vagy az első fagyasztási időpontot is jelölni kell. Fagyasztás napja vagy első fagyasztás napja: nap/hónap/év.

 

Édesítőszerrel készült termék megnevezése:

Pl.: Édesítőszerrel / édesítőszerekkel ezt a kifejezést az élelmiszer elnevezéséhez kapcsolódóan kell feltüntetni.

 

Hozzáadott víz jelölése:

Húskészítmények és olyan előkészített húsok esetén (darab, ízület, szelet, állati test vagy féltest), halak esetén, amennyiben a hozzáadott víz a késztermék tömegének 5 %-t meghaladja. Az élelmiszer nevében fel kell tüntetni, hogy a termék hozzáadott vizet tartalmaz.

 

Hozzáadott fehérje jelölés:

Hozzáadott fehérjét tartalmazó húskészítmények, előkészített húsok és az élelmiszer megnevezésében utalni kell a fehérjék jelenlétére és származására.

 

Élelmiszeren jégréteg:

Jégréteggel bevont élelmiszer (pl.: halak) esetén a nettó tömeget kell feltüntetni.

 

„Darabokból formázott” jelölés:

Azon húskészítmények, előkészített húsok és halászati termékek esetén, amelyek azt a látszatot keltik, hogy egy darab húsból vagy halból állnak, de valójában több darabból, akkor az egyéb összetevőket (élelmiszer adalékanyagokat, élelmiszeripari enzimeket vagy egyéb anyagokat) is felhasználva formázták őket egy darabbá, akkor a jelölésen fel kell tüntetni:

  • „darabokból formázott hús”
  • „darabokból formázott hal”

 

Nem ehető burkolat jelölése:

Például szalámik, stb. Ha a húskészítmény burkolata nem ehető, akkor azt fel kell tüntetni (a megnevezés kísérő elemeként).

 

Tárolási vagy felhasználási feltételek jelölése:

Fel kell tüntetni a címkén a tárolási, felhasználási feltételeket, amennyiben az élelmiszer különleges tárolási és/vagy felhasználási feltételeket igényel. Az élelmiszernek a csomagolás felbontása utáni megfelelő tárolási paramétereit meg kell adni, illetve a felhasználás érdekében adott esetben s tárolási időt is meg kell adni.

 

Koffein jelölése:

150 mg/liternél több koffein tartalom esetén a terméken a következő jelölést kell feltüntetni: „Magas koffeintartalom. Fogyasztása gyereknek és terhes, szoptatós nők számára nem ajánlott” + jelölni kell a koffein mennyiségét.

Egyéb élelmiszereken, ahol a koffein élettani célból adják hozzá ott is a fenti jelölést kell feltüntetni.
Ezt a szöveget a megnevezéssel egy látómezőben kell feltüntetni.

 

Darált hús jelölés:

Ezt már idén január 1-től kell használni:

  • „zsírtartalom nem éri el a …”
  • „a kollagén6húsfehérje aránya nem éri el a …”

A megfelelő mennyiségi határértékeket a rendelet tartalmazza.

 

A régi címkékkel forgalomba hozni termékeket 2014. december 12. lehet. A már forgalomban lévő termékeket a minőség megőrzési időn belül lehet forgalmazni, illetve a készlet erejéig.

 

A Hatóságok a rendelet hatályba lépését követően ellenőrizni fogják a törvény betartását. Első sorban a törvény megfelelő alkalmazása a fontos mindkét fél részéről.

Próbálják meg a lehető legkevesebb hiba lehetőséggel betartani a törvényt mivel az szankcionálásokat vonhat maga után.

Ha valamely résszel kapcsolatban bővebb információra van szükségük informálódjanak e-mailben.

Bízom benne, hogy gördülékenyen fog menni az átállás. Tapasztalataim szerint ezen előírások nagy részét már alkalmazzák az élelmiszer előállítók.

Amivel gond lehet az a lédig, jelöletlen termékek. Sok esetben a partnerek nem is tudják, hogy kaptak termékkísérőt, vagy összetételi leírást a gyártótól. Ezt a kérdést bonyolultabb lesz megoldani, de egyben nagyon fontos is. Ezért javaslom, amint azt már a fenti részben leírtam, hogy vetessék át a partnerekkel a termékkísérőt és az aláírt dokumentációt őrizzék meg.

<p style=”text-align: justify;”>Köszönöm figyelmüket, ha bármilyen kérdésük merül fel, akkor <a title=”Kapcsolat” href=”https://www.haccprendszerkiepites.hu/kapcsolat/”>valamely elérhetőségemen tegyék fel kérdéseiket.</a></p>

Remélem hasznos volt a Hírlevél, hamarosan jelentkezem.

0