Tanácsadó Magazin

Ellenőrzési tapasztalatok

Írta:

Ellenőrzési tapasztalatok – HACCP – Munkavédelem

Előtérbe kerültek az Élelmiszerhigiéniai oktatások meglétének és rendszerességének ellenőrzése, ezen belül annak hatékonysága is.

Hogyan igazolható a rendszeres oktatás?

1. Oktatási anyag meglétével.

Az kevés, ha van egy oktatási anyagunk és azt bemutatjuk. Az oktatási anyaghoz tartozik teszt is, amit rendszeresen kell tölteni. Az oktatási anyag használata mellett azért érdemes oktatásokon is részt venni.

2. Oktatáson való részvétellel.

Amelyről igazolást állít ki a cég, aki tartotta az oktatást. Az igazolás lehet egy oktatási jegyzőkönyv, illetve a kitöltött, kijavított teszt is. Az oktatás tényének igazolása nem elegendő, valamilyen számonkérési módot is kell választani, mely lehet írásban, illetve szóban. A legjobb módja a számonkérésnek, a teszt kitöltése.

Ezért fontos a HACCP felülvizsgálatok elvégzése is, mert a felülvizsgálat során az esetlegesen feltárt hibák sokszor egy oktatás részét képzik. Mint például a hűtőszakosítottság, jelölések, mosogatási előírások. Természetesen a felülvizsgálat nem helyettesíti az oktatás megtartását.

 

Felmerül a kérdés, hogy milyen gyakran kell ilyen jellegű oktatásokat tartani?

Az Élelmiszerhigiéniai oktatást rendszeresen kell elvégezni. Vendéglátó egységnek, illetve közétkeztető egységeknek évente célszerű frissíteni ezt a tudást.

Fontos tudni, hogy amennyiben az élelmiszer-ellenőrző hatóság egy ellenőrzés során úgy ítéli meg, hogy a munkavállalók nem rendelkeznek a megfelelő élelmiszerbiztonsági- és higiéniai ismeretekkel, úgy előírhatja az újbóli oktatást, amit egy hónapon belül teljesíteni kell.

Az oktatás megtartásáról és rendszeres frissítéséről a 68/2007 (VII. 26.) FVM-EÜM-SZMM rendelet rendelkezik.

Ez a rendelet szabályozza azt is, hogy új belépők esetébe a munkaköréhez szükséges oktatást egy hónapon belül meg kell, hogy kapja.

 

Munka és Tűzvédelmi oktatások

Munka- és tűzvédelmi szempontból is rendszeresen kell a munkavállalókat oktatásban részesíteni. Az oktatásnak nagyon fontos szerepe van a biztonságos munkavégzésben.

Oktatások gyakorisága:

• Évente kell részt venni ilyen képzésen.
• Új belépők esetében munkába állást megelőzően kell az oktatáson részt venni.
• Alkalmi munkavállalók esetén is szükség van az oktatásokon való részvételre.
Itt is elfogadott a vállalkozás tevékenységére elkészített oktatási anyag.

Az oktatások általában a vállalkozás telephelyén történnek, ez azért is jó, mivel az oktató látja az egységet és az esetleges hibákat is, amely gyakorlati példaként is szerepeltethető.

Fontos tudni, hogy a munkavégzéshez szükséges oktatások, mint az élelmiszerhigiéniai, munkavédelmi- és tűzvédelmi oktatásoknak a munkaidőben kell történniük.

 

Amennyiben oktatásokkal kapcsolatos kérdéseik vannak, kérem keressenek és szívesen segítek!

 

Üdvözlettel:

Nagygyörgyné Bartók Adrienn
Create 2002 Kft.
Vezető tanácsadó, HACCP auditor, szaktanácsadó
Hívjon bizalommal: +36 70 318 8711

0