Tanácsadó Magazin

Ismét előtérbe került az allergén anyagok tájékoztatása a vendéglátóhelyeken!

Írta:

Ismét előtérbe került az allergén anyagok tájékoztatása a vendéglátóhelyeken!

Magyarországon a nem előre csomagolt élelmiszerek készítésével és forgalmazásával foglalkozó egységek számára (ide tartozik a vendéglátás is) az allergén tájékoztatás elő van írva.

Mit is jelent ez pontosan?

Minden vendéglátó és csomagolatlan élelmiszert forgalmazó egységnek tudni kell tájékoztatni a fogyasztót, vendéget, hogy az általuk forgalmazott vagy készített ételek milyen allergén anyagokat tartalmaznak.

 

Mit kell figyelembe venni az allergén tájékoztatás kapcsán?

A felhasznált alapanyagoka, ha van olyan alapanyag, ami összetett összetevős, akkor az ott feltüntetett allergén anyagokat is jelölni kell.
Amennyiben alapanyagot váltunk, akkor is meg kell nézni, hogy az milyen allergéneket tartalmaz, mert sokszor előfordul, hogy van benne olyan, amit eddig nem tüntettünk fel.

Az allergén tájékoztatást minden esetben felelősséggel kell megtenni, és minden esetben a szakmai felelős személynek a feladata az allergén tartalom jelölése.

 

Az allergének jelölése és tájékoztatatása kötelező, de amennyiben nem tartalmaz az adott étel egy bizonyos allergént, az nem jelenti azt, hogy nincs is benne.

Példa erre: egy étel nem tartalmaz glutént a recept és az össztevők alapján, de az étteremben dolgozunk liszttel, így nem garantálhatjuk teljes mértékben az étel glutén mentességét. Az allergén keresztszennyeződések elkerülése lehetetlen.

 

Allergén mentes vendéglátóhelyek

Egyre népszerűbbek az olyan vendéglátóhelyek, melyek kifelyezetten allergén mentes ételeket kínálnak, mint például gluténmentes, tej mentes stb.

Ha már ilyet kínálnak az adott helyek, akkor allergén alapú kockázatelemzést is el kell végezni, aminek ki kell térnie az allergén felhasználás kockázatára, illetve szakember segítségét kell kérni, aki az allergének területén jártas.

Fontos, ha egy vendéglátóhelyen allergén mentes ételt kínál a normál ételek mellett, akkor azt teljesen elkülönítve tegye a többi étel készítésétől, leszabályozva a folyamatokat és az esetleges kockázatokat.

A kellő tájékoztatás megadását követően a fogyasztó felelőssége, hogy elfogyasztja-e azt az ételt, vagy sem.

Nekünk a kötelezettségünk, hogy pontos és valós adatokon alapuló tájékoztatást adjunk a fogyasztóknak. Javaslom, hogy az adott ételben nem szereplő, de a konyhán felhasznált allergénekről adjunk tájékoztatást.

 

Mi van abban az esetben, ha tudomásunkra jutott, hogy egy vendég megbetegedett, még abban az esetben is, ha az ételallergia miatt lett rosszul?

Ebben az esetben jelentési kötelezettségünk van a területileg illetékes Élerlmiszerlánc-felügyelet felé.

 

Összegezve, mindenkit kérek, hogy nézze át az allergén tájékoztatási leírását, illetve ellenőrizze, hogy a felhasznált alapanyagokban tényleg azok az allergének vannak amiket fel is használnak. 

A tájékoztatásnak meg kell felelni a 36/2014 FM rendeletben leírtaknak.

Kérdése merült fel?

Szívesen átbeszélem Önnel, hogy mire érdemes odafigyelnie.

Ha szükséges segítek a dokumentációk aktualizálásában, elkészítésében is.

A legegyszerűbb, ha telefonon veszi fel velem a kapcsolatot: 

Nagygyörgyné Bartók Adrienn 70/318-8711

“Már 14 éve az élelmiszeres vállalkozók szolgálatában”

0