Készüljön fel a kiemelt nyári ellenőrzésekre

Írta:

Készüljön fel időben a kiemelt nyári ellenőrzésekre!

Ismét itt a nyár! Ilyenkor egyre több hangsúlyt fektetnek a hatóságok a kisvállalkozások ellenőrzésére.

Az elmúlt évek gyakorlata alapján tudok Önnek segítséget adni. Jellemzően a következő helyeken vizsgálódnak a Hatóságok:

  • turisták által kedvelt üdülőhelyeken
  • budapesti vendéglátóhelyeken
  • strandokon (Balatonon kiemelten)
  • nyári feszitválokon
  • szabadtéri rendezvényeken, vásárokon

Ettől függetlenül bármilyen más “élelmiszeres” vállalkozó is számíthat ellenőrzésre a nyár folyamán.

Hogyan kerülheti el a bírságot?

Szánjon egy kis időt arra, hogy átnézi a különféle dokumentációit, ...

Cikk folytatása →
0

Élelmiszer szállítmányozása szabályosan a kanikulában

Írta:

Számos jogszabályt kell betartania azoknak a vállalkozóknak, akik szállítmányozással is foglalkoznak. Ez pedig különösen igaz, ha élelmiszerről van szó. A hűtött élelmiszeráru speciális kezelést igénylő rakománynak minősül, ezért a közelgő nyári időszakban különösen fontos odafigyelni erre.

 

Az élelmiszer szállításakor és a fuvarteljesítések során a nyári kánikulában különösen figyelmesnek kel lenni és még körültekintőbben kell eljárni. Az Európai Unió és ezáltal a HACCP szabályozások szigorú követelményeket támasztanak, amit a teljes szállítási láncnak be kell tartania. A megfelelő tervezés és a szállítási folyamatok ...

Cikk folytatása →
0

5 fontos szempont a telephely kialakítás során

Írta:

Amikor valaki élelmiszer feldolgozásával, előállításával vagy éppen forgalmazásával szeretne foglalkozni vállalkozóként, akkor az egyik legfontosabb szempont maga a hely kiválasztása és kialakítása, ahol a tevékenységet fogja végezni. Az üzlet, bolt vagy telephely kiválasztása során rengeteg dolgot kell figyelembe venni. Ez különösen igaz az „élelmiszeres vállalkozókra”. Sarkalatos pontot jelent a technikai és higiéniai előírásoknak való megfelelés, amit az Európai Unió és ezáltal a HACCP rendszer szabályai támasztanak. A teljesség igénye nélkül, most 5 fontos szempont kerül bemutatásra.

 

  1. Útvonalak biztosítása

Az útvonalak az élelmiszer ...

Cikk folytatása →
0

HACCP rendszer: a legfontosabb tudnivalók

Írta:

Mikor és kinek kell HACCP rendszerrel és dokumentációval rendelkeznie? Egyáltalán ki készítheti el? Melyik hatóság fogja ezt ellenőrizni? A számos tévhit mellett hasznos tippeket és a legfontosabb tudnivalókat olvashatja ebben a cikkben.

Kezdjük onnan, hogy a HACCP egy angol mozaikszó, melynek a magyar fordítása annyit jelent, hogy Veszélyelemzés, Kritikus Szabályozási Pontokon. De mi is ez valójában?

A HACCP egy nemzetközileg elfogadott módszer az élelmiszerbiztonság megőrzésére. A cél, hogy a lehetséges kockázatok és veszélyek megállapítása és mindezek értékelése és kezelése révén megfeleljen a ...

Cikk folytatása →
0

Mit érdemes tudni a HACCP-kézikönyvről?

Írta:

HACCP-kézikönyv

Ismerje meg a legfontosabb tudnivalókat

 

Azoknak a vállalkozók kell HACCP-kézikönyvet készíttetniük, akik valamilyen formában kapcsolatba kerülnek élelmiszerrel. A legkisebb üzletektől, a vendéglátókon át egészen az élelmiszer gyártókig mindenkire vonatkozik. Mivel a HACCP elkészítése szaktevékenységnek minősül, ezért kizárólag valamilyen HACCP-hez kapcsolódó végzettséggel rendelkező szakember végezheti el. Számos olyan kérdés merül fel a HACCP kézikönyv elkészítése során, amihez egyébként is érdemes szakértő segítségét kérni. Vannak azonban olyan kérdések is, amit Önnek is át kell gondolnia.

 

Számos cikk található ...

Cikk folytatása →
0

Munkavédelmi előírások

Írta:

Kedves Olvasó!
Mostani bejegyzésemben a munkavédelmi előírásokról írok. Mire kell odafigyelni azoknak a vállalkozásoknak, akik munkavállalókat alkalmaznak.

 

Mi tartozik a munkavédelem alá?

  • Kémiai kockázatok elemzése
  • Munkahelyi környezet megfelelősége, kockázatok vizsgálata,
  • Munkaegészségügyi és munkabiztonsági előírások betartása,
  • Egyéni védőeszközök biztosítása,
  • Orvosi vizsgálatok megléte,
  • Munkavállalók munkavédelmi oktatása,
  • Tűzvédelmi szabályok betartása

Ebből a felsorolásból is látszik, hogy ez a törvényi kötelezettség súlyos terheket és felelősséget ró a vállalkozásokra, melyek elmulasztása komoly problémát jelent.

Probléma lehet egy munkavédelmi tárgyú ellenőrzés során, illetve nagyon komoly következményekkel járhat egy munkabaleset esetén is.

 

Milyen ellenőrzési szempontok vannak, melyek a ...

Cikk folytatása →
0

Közétkeztető egységek minősítése

Írta:

Ebben a bejegyzésben a közétkeztető egységek minősítéséről adok hasznos információt!

Ebbe bele tartoznak azok a vendéglátó egységek is, melyek tálalókonyhák részére főznek ételt.

A NÉBIH elkezdte az ilyen jellegű egységek minősítését.

Mit néznek a minősítés során?

A minősítés egy komoly szempontrendszeren megy végig, ahol figyelembe veszik az egység technológiai, környezeti feltételeit élelmiszer-higiéniai és élelmiszer-biztonsági szempontból.

A HACCP rendszer átnézése is jelentős szerep kap a minősítés során. Ezért, ha az eredeti kézikönyv régi kiadású, akkor a módosítást elő fogják ...

Cikk folytatása →
0

Kik kerülnek az ellenőrzések előterébe?

Írta:

Kedves Olvasó!

Először is szeretnék Boldog és Sikerekben Gazdag Új Évet Kívánni!

Most hogy vége az ünnepeknek, vége a szezonális ellenőrzéseknek is, így az ellenőrzési gyakorlat is visszaállt az eredeti sorrendbe.

Kik számíthatnak ellenőrzésre a továbbiakban is?

A közétkeztető egységek ellenőrzése, illetve azok a vállalkozások is, akik tálalókonyháknak főznek előtérbe kerülnek.

Nézzünk néhány példát, ami alapján fel lehet készülni az ellenőrzésekre.

Mi számít súlyos hibának, ami azonnali büntetést von maga után?

  • Az étlapon nem tüntették fel ...
Cikk folytatása →
0

Magyar biofertőtlenítő a szuperbaktériumok ellen

Írta:

A magyar sajtó is felkapta a hírt, hogy egy ausztrál startup olyan anyagot fejlesztett ki, amely a számos halálesetet okozó Staphylococcus aureus baktérium ellen is sikerrel veszi fel a küzdelmet. Kevésbé köztudott, hogy egy magyar startup is rendelkezik olyan szerrel, ami az emberi szervezet számára veszélytelen, de közben a legmakacsabb baktériumokkal is elbánik, méghozzá pillanatok alatt. Az energiaoldal.hu a feltaláló Körmendi Istvánt kérdezte a Higén+99 névre keresztelt magyar csodaszerről. A teljes cikket és az interjút is el tudja olvasni az ...

Cikk folytatása →
0

Fontos változás az élelmiszerek jelölésében

Írta:

VENDÉGLÁTÁS, KÖZÉTKEZTETÉS, KERESKEDELEM

Új Európai Uniós jogszabály lépett életbe 2014. december 13-án: Az Európai Parlament és Tanács 1169/2011/EU rendelete a fogyasztók élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásáról.

Erre a törvényre egy hazai szabályozás is készült 2014. decemberében, a 36/2014 (XII.17.) FM rendelet az élelmiszerek jelöléséről.

 

Az előző cikkben leírtam, hogy a nem előre csomagolt (csomagolatlan) termékek értékesítésekor tájékoztatni kell a fogyasztókat a termékekben található allergénekről. Ami vonatkozik a vendéglátásra és a közétkeztetésre is. Ez a rendelet leírja, ...

Cikk folytatása →
0
Page 4 of 7 «...23456...»