Rádió interjú: Munkavédelem előírások közérthetően

Írta:

A Vörösmarty Rádió (FM99.2) vendége voltam, ahol a Munkavédelem volt a téma. Beszélgettünk közérthetően az aktuális előírásokról, jogszabályokról és a kötelezően elkészítendő dokumentációkról, ami a vállalkozókat érinti. A téma természetesen nem csak az élelmiszeres vállalkozókra vonatkozik, így azoknak is érdemes meghallgatnia, akik legalább egy fő alkalmazottat foglalkoztatnak a cégükben.

Igyekeztünk közérthetően és az alapoktól átbeszélni, hogy mi is az a munkavédelem és milyen előírásoknak, jogszabályoknak kell megfelelnie egy vállalkozásnak. Az interjú során gyakorlati példákat is említünk, amelyet a cégvezetők hasznosítani tudnak ...

Cikk folytatása →
0

Magyar Élelmiszerkönyv kenyerekre vonatkozó új előírásai

Írta:

Egy friss változásról fogok írni ebben a cikkben, ami a Magyar Élelmiszerkönyv kenyerekre vonatkozó új előírásait tartalmazza. Az új szabályozás 2017. június 22-én lép hatályba, amelynek értelmében a termékek összetevőinek arányát lényegesen meg kell változtatni. Az új szabályozás bevezetéséhez fél éves türelmi időt adott a törvényalkotó, így ennyi idejük van felkészülni a pékeknek és a vállalkozásoknak. 

A főbb változások pontokba szedve:

  • Házi kenyér: a Magyar Élelmiszerkönyv új szabályozásának hatályba lépésével a házi kenyér elnevezés megszűnik. Innentől kezdve a csoportba tartozó termékeket fehér-, vagy búzakenyérként ...
Cikk folytatása →
0

Hatósági ellenőrzések: mik a leggyakoribb hibák? – HACCP

Írta:

A Vendégváró című újságban megjelent egy interjú, amit velünk készítettek. Most ezt a cikket osztom meg itt a blog oldalunkon is. A cikk kifejezetten hasznos lehet a vendéglátósoknak, mivel elsősorban gyakorlati oldalról közelítettük meg az interjú során a HACCP hibákat.  

Ha ellenőriz a hatóság, de tiszta konyha, ápoltak a dolgozók, és mindenki jól végzi a dolgát, akkor nem lehet nagy baj – gondolnánk. Általában így is van. De van azért néhány követelmény, ami apróságnak tűnik, mégis keményen büntetnek érte. Sőt: ...

Cikk folytatása →
0

Rádió interjú: Élelmiszerbiztonság és HACCP szakértői szemszögből

Írta:

A Vörösmarty Rádió (FM99.2) vendége voltam, ahol a HACCP és élelmiszerbiztonság és higiéniai témákról beszélgettünk, valamint arról, hogy milyen előírásoknak kell megfelelnie az élelmiszeres és vendéglátós vállalkozóknak. 

Igyekeztünk az alapoktól átbeszélni, hogy mi is az a HACCP, élelmiszerbiztonság, élelmiszerhigiénia. Az interjú során gyakorlati példákat is említünk, amelyet az élelmiszer kereskedők, a különféle büfék (például lángosozó, hamburgerező, fagyizó, gyros-os) vezetői hasznosítani tudnak a munkájuk során.

Sorra vettünk több gyakori hibát is, amit a vendéglátós és élelmiszeres vállalkozók elkövetnek (élelmiszer tárolás, feldolgozás, étel kiszolgálás, ...

Cikk folytatása →
0

Mire figyeljen a nyári szezon alatt?

Írta:

Élelmiszeres, vendéglátós és kereskedelmi vállalkozások figyelmébe ajánlom!

A mai cikkem elsősorban azoknak a vállalkozóknak és cégvezetőknek szól, akik munkavállalókat foglalkoztatnak.
Itt a nyár és vele együtt az ismerős helyzet: Indul a vendéglátósok egyik csúcsidőszaka, ami viszont számos feladattal és kötelezettséggel jár.

A nyári időszak az Élelmiszerbiztonsági Hivatal (NÉBIH) és a Munkaügyi Főfelügyelőségnél is kiemelt ellenőrzési időszak, amit nagyon is komolyan kell venni.
A fő ellenőrzési területek között szerepel a munkavállalók (alkalmi munkavállalók esetében is) a kötelező oktatások elvégzése:

  • Élelmiszer-higiéniai oktatás megtartása a munkába ...
Cikk folytatása →
0

Nyomonkövetés a vendéglátásban és a kereskedelemben

Írta:

A nyomon követés törvényi előírásainak betartása

Az ellenőrzési eljárások tapasztalatait figyelembe véve fontos pár dolgot tisztázni.

Mi is az a nyomon követés?

Az élelmiszer gyártás során a bejövő alapanyagokból milyen termék lesz, mikor és mennyi. Ezt dokumentumokkal alátámasztva kell tudni igazolni egy ellenőrzés során.

Mik lehetnek ezek a dokumentumok?

  • Számla, szállítólevél
  • Gyártási napló: nagyon fontos, hogy átlátható legyen és alkalmas legyen a nyomon követés igazolására.
  • Nyomon követési napló
  • Gyártmánylap, receptúra
  • Kimenő számlák, szállítólevelek

Hogyan tudunk egy raktárban lévő alapanyagot igazoltan a számlához kötni?

Van egy tétel a ...

Cikk folytatása →
0

Kötelező tájékoztatás az élelmiszerekre vonatkozóan

Írta:

Az idei év utolsó cikkében egy fontos változásra szeretném a figyelmét felhívni az élelmiszerekre vonatkozó kötelező tájékoztatással kapcsolatban!

Új rendelet jelent meg 2016. december 12-én, mely módosította elsősorban a 36/2014 FM és a 62/2011 VM rendeleteket: 79/2016 (XII.12.) FM rendelet az élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatás módosításiról.

 

A fontosabb részleteket kiemeltem a könnyebb eligazodás céljából

Nem előrecsomagolt élelmiszerekre vonatkozó kötelező tájékoztatás:

A nem előrecsomagolt kenyerek kivételével,
A nem előrecsomagolt kenyerek minőség megőrzési ...

Cikk folytatása →
0

Néhány fontos kiemelt szempont az élelmiszer-biztonságnak való megfelelésben

Írta:

A tisztítószereket elzártan kell tárolni, azt tudjuk, de a wc-ben sokan használnak illatosítókat vagy egyéb illatanyaggal rendelkező tisztítót illatosítót. Ezeket külön kell tárolni, tehát ami tisztítószer és illatanyagot tartalmaz az nem tárolható egyben az illatmentes fertőtlenítő készítményekkel.

Élelmiszer üzemeknél:

Cikk folytatása →
0

Zöldség és gyümölcs forgalmazással kapcsolatos előírások

Írta:

Zöldség és gyümölcs forgalmazással kapcsolatos előírások összefoglalása

Fontos tudnivalók!

 

Kedves Olvasó!

Zöldség gyümölcs forgalmazással kapcsolatos előírások összefoglalása:
Forgalmazás során minden zöldség és gyümölcs esetében fel kell tüntetni a származási országot és a minőségi osztályt.

Fontos változás lépett életbe az étkezési burgonya forgalmazása esetén is:
Szeptember 1-től kötelező feltüntetni a csomagolt és a csomagolatlan burgonya értékesítése során, hogy étkezési vagy újburgonya. A csomagolt burgonya ...

Cikk folytatása →
0

Javában tartanak a nyári ellenőrzések

Írta:

Javában tart a nyári ellenőrzés az élelmiszereseknél

Ezeket a vállalkozásokat ellenőrzik…

Idén is kiemelt ellenőrzésekre számíthatnak augusztus 31-éig a kereskedelmi és vendéglátóhelyek.

Kiket és hol ellenőriznek?

Elsősorban a büfék, a különféle falatozók, cukrászdák, fagyizók és éttermek az érintettek.

Az ellenőrzés történhet fogyasztói panaszok bejelentése alapján, de szúrópróba szerű ellenőrzésekre is számítania kell az élelmiszeres vállalkozóknak.

A Hatóságok tájékoztatása szerint kiemelt figyelmet szentelnek az ellenőrzés során az ifjúsági és gyermektáborokra. Sajnos az ...

Cikk folytatása →
0
Page 3 of 7 12345...»