Tanácsadó Magazin

5 fontos szempont a telephely kialakítás során

Írta:

Amikor valaki élelmiszer feldolgozásával, előállításával vagy éppen forgalmazásával szeretne foglalkozni vállalkozóként, akkor az egyik legfontosabb szempont maga a hely kiválasztása és kialakítása, ahol a tevékenységet fogja végezni. Az üzlet, bolt vagy telephely kiválasztása során rengeteg dolgot kell figyelembe venni. Ez különösen igaz az „élelmiszeres vállalkozókra”. Sarkalatos pontot jelent a technikai és higiéniai előírásoknak való megfelelés, amit az Európai Unió és ezáltal a HACCP rendszer szabályai támasztanak. A teljesség igénye nélkül, most 5 fontos szempont kerül bemutatásra.

 

  1. Útvonalak biztosítása

Az útvonalak az élelmiszer útját jelentik, amelyen keresztül beérkezik az áru az egységbe, majd raktározásra és tárolásra kerül. Ezt követően különböző munkafolyamatokon keresztül feldolgozásra, előállításra és kiadásra (értékesítésre) készül.

Az útvonalak kialakításában nagy segítésül szolgálnak a HACCP tanácsadók. De miért is fontos mindez?

Ez azért fontos, mert nem csak a praktikusság szempontjai szerint kell létrehozni az útvonalakat, hanem az élelmiszer-biztonsághoz, higiéniához, valamint a munkavédelemhez kapcsolódó jogszabályokat is figyelembe kell venni.

Miután kialakításra kerültek az útvonalak, ezek leírása szerepelni fog a HACCP kézikönyvben is. Ez egyben azt is jelenti, hogy biztosítani kell az egység belső rendjét és fenntartását. Nem lehet változtatni egyik hétről a másikra kényünk-kedvünk szerint, ezért fontos az alapos átgondolása és megtervezése a munkafolyamatoknak. Csak mellékesen említem meg itt a munkavédelmi előírásokat is, amik szintén kapcsolódnak ehhez a témakörhöz, de erről egy másik cikkben fogok írni.

Amennyiben bérelni szeretne egy adott létesítményt, fontos, hogy konzultájon még a bérbevétel előtt HACCP tanácsadóval. Ami első ránézésre jónak tűnik még nem biztos, hogy megfelel a jogszabályi előírásoknak is. Az utólagos átépítések sokkal költségesebbek lehetnek (ha egyáltalán átalakítható), mint egy másik helyet keresni.

  1. Padlózat és falak

Elsősorban a munkavédelmi és a higiéniai előírásoknak kell itt is megfelelni. A belső helyiségeknél, mint például a konyha, raktárhelyiségek és folyosók megfelelő padlózattal és falakkal történő kialakítása jogszabályi előírások szerint kell, hogy történjen. A külső részeknél, mint a vendégtér már az esztétikai szempontokra is oda kell figyelni.

Munkavédelmi és higiéniai előírások közül csak néhány szempontból, hogy tartós, csúszásmentes és könnyen tisztítható anyagból készüljön a padlózat. Legyen ép állapotban, törésektől és repedésektől mentes. A falak legyenek világosak, rovaroktól, kártevőktől mentes és fő szempontként elmondható még a könnyen tisztíthatóság.

  1. Mennyezet

Nincs is annál bosszantóbb, amikor rendszeresen beázik, penészesedik a mennyezet. Már a bérlemény szemrevételezésekor érdemes keresni az apró jeleket, hiszen egy gyors meszeléssel sok minden eltüntethető, de az alapos vizsgálat során a hibákra gyorsan fény derülhet. Ha mégis ilyen helyet választ valaki, akkor számolnia kell ennek a következményeivel és költségeivel.

Az emberek hajlamosak arra, hogy alig várják, hogy végre megkezdhessék a tevékenységüket. Ezzel nincs is baj, viszont ilyenkor elhamarkodott döntések születhetnek nem csak a bérlemény, de a gépek, beszállítók kiválasztásánál is. A kezdeti öröm és lelkesedés, hamar elmúlik, ha minden nagyobb esőzés után újra kell például a mennyezetet festeni, meszelni. Nem beszélve a tönkrement, megromlott árukról, amit egy-egy beázás okozhat…

  1. Világítás

A fő szempont, hogy olyan természetes és mesterséges (vagy a kettő kombinációja) fény világítsa be a helyiségeket, amelynél jól észlelhetőek az élelmiszerek esetleges elváltozásai (pl. élelmiszerek színét ne befolyásolja a világítás).

A világító berendezések tisztán tartása és megfelelő beállítása már inkább a munkavédelem kategóriájába tartozik.

  1. Nyílászárók és szellőzés

A munkavállalók egészségének megőrzése érdekében, illetve az élelmiszerek tárolásának szempontjából is fontos lehet a megfelelő szellőztető rendszer kialakítása. A fő szempont, hogy a dolgozók friss levegőhöz jussanak a zárt helyen, továbbá elkerülendő a páralecsapódás (nem megfelelő páratartalom), penész- és szagképződés. Biztosítani kell a megfelelő hőmérsékletet is mind a dolgozók, mind az élelmiszerek szempontjából is. Amennyiben nyitható ablakok is rendelkezésre állnak, elengedhetetlen a rovarok és kártevők elleni védelem, például a szúnyogháló felszerelésével. Ezt is, mint minden mást rendszeresen ellenőrizni kell. Sérülés esetén azonnal cserélni kell, illetve rendszeresen tisztítani és fertőtleníteni.

Ez csak 5 szempont volt nagyon röviden leírva, ennél azonban jóval összetettebb ezeknek a szabályoknak a betartása. Emiatt mindenképpen azt tanácsolom, hogy kérje szakemberek (HACCP tanácsadó és Munkavédelmi technikus) segítségét a kialakítás során. 

Ha kérdése van a témában vagy segítséget szeretne kérni, lépjen velünk kapcsolatba!

 

0