28/2017 (V.30.) FM rendelet az élelmiszer-vállalkozások által működtetendő önellenőrzési rendszerre vonatkozó követelményekről

2018.január 1-től kell a jelen rendeletet alkalmazni, azoknak a vállalkozásoknak, melyek önellenőrzésre kötelezettek. 

 

Minden élelmiszer-vállalkozásra vonatkozik a 28/2017 (V.30.) FM önellenőrzési rendelet: 

  • Élelmiszer gyártókra
  • Közétkeztetőkre (Főző- és tálalókonyhákra)
  • Vendéglátókra
  • Kereskedelemre

A kistermelők kivételével minden vállalkozásnak rendelkeznie kell önellenőrzési tervvel, amit 2018. januárjától ellenőrizni is fognak. A lent leírt rész a törvényi leírást tartalmazza.

De pontosan mi is tartozhat ide, ami elengedhetetlen a törvény szempontjából?

  • Beszállítók értékelése, minősítése, szerződések kezelése
  • Minőségi ellenőrzések
  • HACCP dokumentációk rendszeres vezetése
  • HACCP felülvizsgálat, amihez helyszíni bejárás és tanácsadás is tartozik
  • Belső ellenőrzések elvégzése
  • Laborvizsgálatok: higiéniai és késztermék, készétel vizsgálat
  • Diétás étel készítés esetén allergén teszt

A rendelettel kapcsolatos előírások

A HACCP (élelmiszergyártóknak, csomagolóknak az általunk kiépített HACCP) általában tartalmazza az önellenőrzési tervet, szabályozza a vizsgálati időpontokat, illetve ütemterv is rendelkezésre áll, amit a vállalkozónak kell a lenti szempontrendszer alapján működtetni.

28/2017 (V.30.) FM rendelet az élelmiszer-vállalkozások által működtetendő önellenőrzési rendszerre vonatkozó követelményekről. 

2018. január 1-től kell a jelen rendeletet alkalmazni, azoknak a vállalkozásoknak, melyek önellenőrzésre kötelezettek. A rendelet nem vonatkozik a kistermelői élelmiszer előállításra és forgalmazásra.

 

Önellenőrzés fogalma

Az élelmiszer-vállalkozás működéséhez kapcsolódó, az élelmiszerek megfelelő minőségével, az élelmiszerbiztonsággal, az azonosíthatósággal, a nyomonkövetéssel és az élelmiszerek jelölésével kapcsolatos, a vállalkozás által felállított önellenőrzési rendszer működtetése.

Önellenőrzés keretében jelöljük ki a gyártott termékek vizsgálatait, mely mikrobiológiai és beltartalmi vizsgálatokra is kiterjednek.

Az Önellenőrzési rendszert a felállított önellenőrzési terv, a terv alapján meghatározott dokumentumok és azok vizsgálati eredményei együtt alkotják.

Az élelmiszer-vállalkozásnak az önellenőrzés megvalósítására részletes önellenőrzési tervvel kell rendelkeznie, mely megfelelő részletességű.

 

Az önellenőrzési tervnek tartalmaznia kell:

  • az önellenőrzési terv által felölelt időszakot
  • az önellenőrzés során alkalmazott módszert
  • az elvárt önellenőrzés igazolásának módját
  • az önellenőrzés során keletkezett dokumentumok és az önellenőrzési terv megőrzésének idejét
  • az ellenőrzés tárgyát
  • az ellenőrzés követelményeit
  • az ellenőrzési időpontokat és gyakoriságot
  • az ellenőrzés, mintavétel pontos helyét
  • az ellenőrzésért és az önellenőrzési terv végrehajtásáért felelős személyt

Az Önellenőrzés meglétének ellenőrzését 2018. januártól kezdi meg a Hatóság!

 

Az önellenőrzési terv meghatározása során figyelembe kell venni:

  • az élelmiszer-vállalkozás tevékenységét, méretét
  • a vállalkozás által előállított élelmiszer jellegét és mennyiségét
  • az élelmiszer előállításához felhasznált alapanyagok és az élelmiszer humán-, állat-, vagy növény-egészségügyi és élelmiszerbiztonsági kockázatát

 

Amennyiben az élelmiszerbiztonsági rendszerben, vagy minőségirányítási rendszerben felállított önellenőrzési rendszer megfelel a rendeletben meghatározott követelményeknek nem szükséges új dokumentációs rendszert létrehozni.

A rendelet szerint legalább egy évig a hatósági ellenőrzés számára hozzáférhetővé kell tenni az önellenőrzési rendszer dokumentumait.

 

Amit mi tudunk Önnek nyújtani:

  1. A HACCP-be beépítésre kerül az Önellenőrzési rendszer.
  2. Hasznos tanácsokat kap az Önellenőrzés gyakorlati megvalósítására.
  3. Önellenőrzési kérdőíveket dolgozunk ki a vállalkozás tevékenységére szabva.

Nézze meg szolgáltatásaink árait!

Egyszerű kereskedelmi egységek 1 Vegyesbolt,
ABC
50 fő alatti befogadó képességű vendéglátók2 50 fő befogadó képességű vendéglátók3 Üzemek4
HACCP rendszer kiépítés helyszínen 26.000 Ft
+ Áfa
30.000 Ft
+ Áfa
30.000 Ft
+ Áfa
36.000 Ft
+ Áfa
40-50.000 Ft
+ Áfa
HACCP rendszer kiépítés telefonos felméréssel 20.000 Ft
+ Áfa
24.000 Ft
+ Áfa
24.000 Ft
+ Áfa
28.000 Ft
+ Áfa
HACCP rendszer felülvizsgálat helyszínen 14.000 Ft
+ Áfa
15.000 Ft
+ Áfa
15.000 Ft
+ Áfa
18.000 Ft
+ Áfa
22.000 Ft
+ Áfától
HACCP rendszer felülvizsgálat telefonos felméréssel 12.000 Ft
+ Áfa
12.000 Ft
+ Áfa
12-14.000 Ft
+ Áfa
14-16.000 Ft
+ Áfa
Önellenőrzés a 28/2017 (V.30.) FM rendelet alapján, HACCP kiépítés és felülvizsgálat együttes megrendelése esetén 3.000 Ft
+ Áfa
3.000 Ft
+ Áfa
3.000 Ft
+ Áfa
3.000 Ft
+ Áfa
Önellenőrzés a 28/2017 (V.30.) FM rendelet alapján, önálló dokumentumként 14.000 Ft
+ Áfa
15.000 Ft
+ Áfa
15.000 Ft
+ Áfa
18.000 Ft
+ Áfa
22.000 Ft
+ Áfától

 

Kérdése merült fel? Megrendelné szolgáltatásunkat?

Töltse ki az alábbi űrlapot vagy keressen minket bizalommal telefonon és segítünk!

Telefonos elérhetőség: Nagygyörgyné Bartók Adrienn 70/318-8711