Tanácsadó Magazin

Önellenőrzési rendelet

Írta:

Ön ismeri az Önellenőrzési rendeletet?

Egy januártól alkalmazandó rendelettel kapcsolatos előírásokra hívnám fel a figyelmét!

A rendelet az önellenőrzés által elvárt konkrét követelményeket határozza meg.

Minden élelmiszer-vállalkozásra vonatkozik a 28/2017 (V.30.) FM önellenőrzési rendelet:

  • Élelmiszer gyártókra
  • Közétkeztetőkre (Főző- és tálalókonyhákra)
  • Vendéglátókra
  • Kereskedelemre

A kistermelők kivételével minden vállalkozásnak rendelkeznie kell önellenőrzési tervvel, amit 2018. januárjától ellenőrizni is fognak.
A lent leírt rész a törvényi leírást tartalmazza

De pontosan mi is tartozhat ide, ami elengedhetetlen a törvény szempontjából?

  • Beszállítók értékelése, minősítése, szerződések kezelése
  • Minőségi ellenőrzések
  • HACCP dokumentációk rendszeres vezetése
  • HACCP felülvizsgálat, amihez helyszíni bejárás és tanácsadás is tartozik
  • Belső ellenőrzések elvégzése
  • Laborvizsgálatok: higiéniai és késztermék, készétel vizsgálat
  • Diétás étel készítés esetén allergén teszt

 

Egy januártól alkalmazandó rendelettel kapcsolatos előírásokra hívnám fel ismét a figyelmüket.

A HACCP (élelmiszergyártóknak, csomagolóknak az általunk kiépített HACCP) általában tartalmazza az önellenőrzési tervet, szabályozza a vizsgálati időpontokat, illetve ütemterv is rendelkezésre áll, amit a vállalkozónak kell a lenti szempontrendszer alapján működtetni.

28/2017 (V.30.) FM rendelet az élelmiszer-vállalkozások által működtetendő önellenőrzési rendszerre vonatkozó követelményekről. 

2018. január 1-től kell a jelen rendeletet alkalmazni, azoknak a vállalkozásoknak, melyek önellenőrzésre kötelezettek. A rendelet nem vonatkozik a kistermelői élelmiszer előállításra és forgalmazásra.

 

Önellenőrzés fogalma

Az élelmiszer-vállalkozás működéséhez kapcsolódó, az élelmiszerek megfelelő minőségével, az élelmiszerbiztonsággal, az azonosíthatósággal, a nyomonkövetéssel és az élelmiszerek jelölésével kapcsolatos, a vállalkozás által felállított önellenőrzési rendszer működtetése.

Önellenőrzés keretében jelöljük ki a gyártott termékek vizsgálatait, mely mikrobiológiai és beltartalmi vizsgálatokra is kiterjednek.

Az Önellenőrzési rendszert a felállított önellenőrzési terv, a terv alapján meghatározott dokumentumok és azok vizsgálati eredményei együtt alkotják.

Az élelmiszer-vállalkozásnak az önellenőrzés megvalósítására részletes önellenőrzési tervvel kell rendelkeznie, mely megfelelő részletességű.

 

Az önellenőrzési tervnek tartalmaznia kell:

  • az önellenőrzési terv által felölelt időszakot
  • az önellenőrzés során alkalmazott módszert
  • az elvárt önellenőrzés igazolásának módját
  • az önellenőrzés során keletkezett dokumentumok és az önellenőrzési terv megőrzésének idejét
  • az ellenőrzés tárgyát
  • az ellenőrzés követelményeit
  • az ellenőrzési időpontokat és gyakoriságot
  • az ellenőrzés, mintavétel pontos helyét
  • az ellenőrzésért és az önellenőrzési terv végrehajtásáért felelős személyt

 

önellenőrzés

Az önellenőrzési terv meghatározása során figyelembe kell venni:

  • az élelmiszer-vállalkozás tevékenységét, méretét
  • a vállalkozás által előállított élelmiszer jellegét és mennyiségét
  • az élelmiszer előállításához felhasznált alapanyagok és az élelmiszer humán-, állat-, vagy növény-egészségügyi és élelmiszerbiztonsági kockázatát

 

Az önellenőrzés során alkalmazott módszer lehet:

  • érzékszervi vizsgálat
  • meghatározott követelmények mérése, a mért és az észlelt eredmények értékelése és elemzése, amennyiben szükséges, a beavatkozások leírása.
    mintavétel, és laboratóriumi vizsgálatok
  • az önellenőrzéshez kapcsolódó keletkezett, kapott dokumentumok, feljegyzések ellenőrzése, értékelése, elemzése.

Amennyiben az élelmiszerbiztonsági rendszerben, vagy minőségirányítási rendszerben felállított önellenőrzési rendszer megfelel a rendeletben meghatározott követelményeknek nem szükséges új dokumentációs rendszert létrehozni.

A rendelet szerint legalább egy évig a hatósági ellenőrzés számára hozzáférhetővé kell tenni az önellenőrzési rendszer dokumentumait.

Az élelmiszer-vállalkozó önellenőrzési együttműködési megállapodást köthet a NÉBIH-hel. A megállapodás önkéntes, és mindkét fél kezdeményezheti azt. A megállapodás során a NÉBIH figyelembe veszi a az illetékes élelmiszerlánc-felügyeleti szerv javaslatát is.

A megállapodás során a vállalkozó vállalja, hogy a meghatározott szempontok alapján rendszeresen tájékoztatja a NÉBIH-et az eredményekről.

 

Hasznosnak találta a cikket? Kérdése merült fel?

Írja meg nekem vagy hívjon telefon és szívesen átbeszélem Önnel, hogy mire érdemes odafigyelnie.

Ha szükséges segítek a dokumentációk aktualizálásában, elkészítésében is.

A legegyszerűbb, ha telefonon veszi fel velem a kapcsolatot: 

Nagygyörgyné Bartók Adrienn 70/318-8711

“Már 14 éve az élelmiszeres vállalkozók szolgálatában”

0