Mi is az a HACCP?

Önnek, mint élelmiszeres vállalkozónak a jogszabály kötelezően írja elő a HACCP kézikönyv elkészítését, és annak dokumentációjának naprakész pontos vezetését.
Célja, hogy a vállalkozások élelmiszeripari termékei semmilyen módon, ne okozzanak egészségügyi problémát a fogyasztónak, ezzel védve mindkét fél érdekeit. A többi európai országhoz hasonlóan nálunk is mind a fogyasztó, mind a vállalkozó érdekeit védi a HACCP.

A HACCP rendszerrel azokra a kockázatokra fókuszálnak, amelyek befolyásolják az élelmiszer-biztonságot. Ezáltal azonosíthatják és szabályozhatják az élelmiszerbiztonság szempontjából jelentős folyamatokat.

A HACCP hét alapelven alapszik:

  1. Veszélyek elemzése
  2. Kritikus irányítási pontok meghatározása
  3. Kritikus határértékek meghatározása
  4. Kritikus irányítási pontok felügyelete, monitoringja
  5. Helyesbítő intézkedések meghatározása
  6. Verifikálási tevékenységek meghatározása
  7. Dokumentálás

Ki minősül “Élelmiszeres vállalkozónak”?

  • Feldolgozó
  • Élelmiszeripari üzem
  • Élelmiszer nagykereskedelem
  • Élelmiszer kiskereskedelem
  • Vendéglátás
  • Büfé szolgáltatás
  • Közétkeztetés
Jól dokumentált HACCP segítségével a vállalkozás bizonyítani tudja, hogy ő mindent az élelmiszer-biztonsági előírásoknak megfelelően végzett.

Egy jól elkészített HACCP kézikönyv dokumentációja napi néhány percet vesz csak igénybe és nem akadályozza a cég működését, éppen ellenkezőleg, elősegíti, gördülékenyebbé teszi a munkát.

Mikor lehet szüksége HACCP tanácsadóra?

  • Ha Ön tervezi egy élelmiszerrel kapcsolatos egység megnyitását vagy már meg is valósította, de még nincs HACCP kézikönyve
  • Rendelkezik ilyen dokumentációval, de már nem aktuális, a 2000 évek elején készült és nem volt felülvizsgálva
  • Hatóság kötelezte a HACCP dokumentáció elkészítésére!

Hogyan oldjuk meg HACCP rendszerrel kapcsolatos problémáit?

  • kérdéseire megkapja a választ, kérdezzen bátran; mit, miért, hogyan – mi segítünk
  • tájékoztatjuk a törvényi előírásokról és Hatósági elvárásokról
  • felkészítjük a Hatósági ellenőrzésekre
  • felmérjük a technológiát, elkészítjük a termékleírást
  • megcsináljuk az alaprajzot
  • kijelöljük azokat a bizonyos kritikus pontokat
  • elkészítjük Önnek a HACCP kézikönyvet, a Takarítási-, Mosogatási- és Kézmosási Tervet
  • telefonon, e-mail-ben bármikor felveheti velünk a kapcsolatot, ha kérdése van vagy elakadt
Országosan dolgozunk, munkánkra 100% megfelelési garanciát vállalunk, ami azt jelenti, hogy Hatósági kifogás esetén javítjuk az általunk elkészített dokumentációt. Ha szükséges, akkor a Hatósággal is konzultálunk!

Miért kötelező a HACCP kézikönyv és mit foglal magába?

  • élelmiszerrel, étellel foglalkozók számára törvényi előírás
  • Hatósági ellenőrzésekkor ennek megléte az első kérdés; alapdokumentációnak számít a HACCP
  • Vendéglátó vagy kereskedelmi egység nyitásakor úgy készítjük el a HACCP rendszert, hogy az tartalmazza a külön engedélyben kért leírásokat
  • az egységre vonatkozó élelmiszerhigiéniai és a technológiai folyamtokra vonatkozó előírásokat, tudnivalókat írja le
  • szabályozza az élelmiszer nyomon követhetőségét
  • az előállított és forgalmazott élelmiszerek körét
  • a tevékenységre vonatkozó aktuális jogszabályokat
  • a munka utasításokat
  • vezetendő higiéniai, takarítási és hűtő naplókat
  • az egység mindenkori üzemeltetője a felelős a HACCP alkalmazásáért és a higiéniai követelmények betartásáért
  • HACCP hiányában akár az egység működését is felfüggesztheti a Hatóság

Miért válasszon minket?

Immár több, mint 10 éves szakmai tapasztalatunkkal vállaljuk bármely élelmiszerrel, étellel foglalkozó vállalkozás HACCP rendszer kiépítését és egyéb dokumentációinak kialakítását (pl.: Kémiai és Munkahelyi kockázatbecslés). Ez idő alatt évente több ezer HACCP rendszert készítettünk és vezettünk be Ügyfeleinknél. HACCP kézikönyveinket a Magyar Élelmiszerkönyv irányelvei szerint, valamint a hatályos rendeleteknek megfelelően alakítjuk ki.

  • “Kedves segítőim!

    Két évvel ezelőtt amikor készültem megnyitni a boltomat, csak annyit tudtam a kereskedelemről amit a tanfolyamon tanultam. Önök segítettek nekem az elméletet a gyakorlatban alkalmazni, köszönöm munkájukat és BOLDOG KARÁCSONYT kívánok mindenkinek. Én azon vállalkozok közé tartozok aki reggeltől estig a boltjában dolgozik, de az Önök segítségével remélem, később kicsit könnyebb lesz.

    Számítok jövőre is önökre.”–Knyihár Györgyné

  • Kedves Melinda! Volt ellenőrzésünk, melynek keretében ellenőrizték a HACCP kézikönyvet, és a következőt mondták: ilyen jól kidolgozott és jól ránk szabott HACCP kézikönyvet már rég láttak.Szeretnénk megköszönni a munkádat–SNACK Büfé – Tiszakécske

Rendelje meg HACCP tanácsadásunkat vezető tanácsadónknál,
Nagygyörgyné Bartók Adriennél a 70/318-8711 telefonszámon.

Amit cserébe garantálunk Önnek:

  • elfogadott HACCP kézikönyvet
  • megbízható élelmiszerbiztonsági tanácsokat és információkat
  • folyamatos tájékoztatást az aktuális előírásokról, törvényi változásokról
  • telefonos konzultáció, hogy kérdéseire minél hamarabb választ kaphasson
  • napi max. 10 percet igénybevevő HACCP dokumentációt