HACCP rendszer fogalma és hasznos ismeretek részletesen

Írta:

Ebben a cikkben bemutatjuk a HACCP rendszer fogalmát és a legfontosabb tudnivalóit. Ismertetésre kerül, hogy kinek kötelező HACCP kézikönyvet készíteni.

A cikk szerzője: Nagygyörgyné Bartók Adrienn a Create 2002 Kft. ügyvezetője és vezető tanácsadója. A Szegedi Tudományegyetem Élelmiszeripari Főiskolai Karán végzett, majd HACCP auditori tanfolyammal pontos rálátást szerezett a HACCP rendszer felülvizsgálati módszereivel kapcsolatban. Több, mint 15 éves szakmai gyakorlattal rendelkezik. 

 

HACCP jelentősége

Magyarországon a HACCP kiépítését és működtetését a 2000-es évek elejétől írják elő az élelmiszeripari vállalkozások esetében. ...

Cikk folytatása →
0

Elindult a Munka- és Tűzvédelmi honlapunk

Írta:

Ebben a bejegyzésben egy rövid tájékoztatást szeretnék adni, az új weboldalunkról, amely Munkavédelem és Tűzvédelem témaköröket érinti.

 

A munkavédelmet és tűzvédelmet érintő jogszabályok – ha csak kisebb mértékben is – de folyamatosan változnak. Nehéz ezt a legtöbb vállalkozónak folyamatosan nyomon követni.

Create 2002 Kft. ebben szeretne Önnek is segítséget nyújtani, a jogszabályokat közérthető formában bemutatni, az éppen aktuális fontosabb változásokról pedig tájékoztatást adni.

A munkavédelem és a tűzvédelem nem csak az élelmiszeres vállalkozókat érinti, ezért készítettünk egy külön honlapot, ahol kifejezetten ezek a szolgáltatásaink ...

Cikk folytatása →
0

Ellenőrzési tapasztalatok

Írta:

Ellenőrzési tapasztalatok – HACCP – Munkavédelem

Előtérbe kerültek az Élelmiszerhigiéniai oktatások meglétének és rendszerességének ellenőrzése, ezen belül annak hatékonysága is.

Hogyan igazolható a rendszeres oktatás?

1. Oktatási anyag meglétével.

Az kevés, ha van egy oktatási anyagunk és azt bemutatjuk. Az oktatási anyaghoz tartozik teszt is, amit rendszeresen kell tölteni. Az oktatási anyag használata mellett azért érdemes oktatásokon is részt venni.

2. Oktatáson való részvétellel.

Amelyről igazolást állít ki a cég, aki tartotta az oktatást. Az igazolás lehet egy oktatási jegyzőkönyv, illetve a kitöltött, kijavított teszt is. ...

Cikk folytatása →
0

Tűzvédelmi szabályzat ismeretője

Írta:

Tűzvédelmi szabályzat ismeretője

 

A gazdálkodó tevékenységet folytató magánszemélyeknek, a jogi személyeknek tűzvédelmi szabályzatot kell készíteniük, ha

a) a munkavégzésben részt vevő családtagokkal együtt ötnél több munkavállalót foglalkoztatnak,

b) az általuk üzemeltetett, bérelt épületrész, épület területén található olyan helyiség, amelynek a legnagyobb befogadóképessége meghaladja az 50 főt, vagy

c) kereskedelmi szálláshelyet üzemeltetnek.

Amennyiben egy esetleges katasztrófavédelmi ellenőrzés során a munkáltató a hatósági személy részére ezt nem tudja bemutatni tűzvédelmi bírság szabható ki a részére, valamint ha a munkahelyen tűz keletkezik a tűz oltását követően a katasztrófavédelem ...

Cikk folytatása →
0

Munkahelyi elsősegélynyújtás jogi vonatkozásai

Írta:

Mit kell tudni a munkahelyi elsősegélynyújtás jogi vonatkozásairól?

 

Minden munkahelyen, ahol munkavállalókat alkalmaznak teljes munkaidőben, műszakban, vagy nyitvatartási idő alatt kell, hogy legyen elsősegélynyújtásra kiképzett személy és megfelelő felszereltségű elsősegélynyújtó doboz.

Elsősegély nyújtásra kijelölt személy esetében nem elegendő a jogosítvánnyal megszerzett elsősegélyvizsga, hanem fogalakozás egészségügyi orvos által kiállított elsősegélynyújtó tanúsítvány, vagy olyan oktatásszervező cégek, ahol egy napos oktatás keretein belül szerezhető meg ez a tanúsítvány.

Ide tartozik az elsősegélynyújtó doboz megléte is. Minden munkahelyen kell hogy legyen megfelelő elsősegélynyújtó felszerelés is. A megléte ...

Cikk folytatása →
0

Minőségvezérelt Közétkeztetési Program

Írta:

A mai bejegyzésem a Közétkeztetők (főző- és tálalókonyhák) részére szól. 

 

Kedves Olvasó!

2017-ben lezárult a Minőségvezérelt Közétkeztetési Program teszt üzeme.

„A 2008. évi XLVI. törvény 23. § (5) bekezdése szerint közétkeztetés kizárólag olyan
létesítményben végezhető, amelyet az élelmiszerlánc-felügyeleti szerv az élelmiszer-
higiéniai, élelmiszer-biztonsági és élelmiszer-minőségi szempontok értékelése alapján
minősített, vagy amelynek minősítésére irányuló eljárás folyamatban van.”

A teszt üzemben elvégzett auditok már megtörtént minősítésnek számítanak.

A minősítés 2 éves időtartamra szól.

Amennyiben változott a tevékenység, üzemeltető és ellátotti kör, abban az esetben kezdeményezni kell az új minősítést a NÉBIH-nél.

Értékelés osztályzat ...

Cikk folytatása →
0

Önellenőrzési rendelet

Írta:

Ön ismeri az Önellenőrzési rendeletet?

Egy januártól alkalmazandó rendelettel kapcsolatos előírásokra hívnám fel a figyelmét!

A rendelet az önellenőrzés által elvárt konkrét követelményeket határozza meg.

Minden élelmiszer-vállalkozásra vonatkozik a 28/2017 (V.30.) FM önellenőrzési rendelet:

  • Élelmiszer gyártókra
  • Közétkeztetőkre (Főző- és tálalókonyhákra)
  • Vendéglátókra
  • Kereskedelemre

A kistermelők kivételével minden vállalkozásnak rendelkeznie kell önellenőrzési tervvel, amit 2018. januárjától ellenőrizni is fognak.
A lent leírt rész a törvényi leírást tartalmazza

De pontosan mi is tartozhat ide, ami elengedhetetlen a törvény szempontjából?

  • Beszállítók értékelése, minősítése, szerződések kezelése
  • Minőségi ellenőrzések
  • HACCP dokumentációk rendszeres vezetése
  • HACCP felülvizsgálat, amihez helyszíni bejárás ...
Cikk folytatása →
0

Interjú ételallergia témában HACCP szakértőként

Írta:

Ki a felelős, ha majdnem meghalsz egy budapesti étteremben?

Ezzel a címmel jelent meg egy cikk az index.hu oldalán, ahol szakértőként kérték ki a véleményemet, majd az RTL Klub reggeli műsorába is szó esett a témáról.

Az téma előzménye, hogy három évvel ezelőtt egy külföldi nő súlyos anafilaxiás sokkot kapott egy budapesti étteremben. Az esetről a brit tévében az eset után a szülők számoltak be, mert a fiatal nagyon súlyos agykárosodást szenvedett, beszélni ...

Cikk folytatása →
0

Ismét előtérbe került az allergén anyagok tájékoztatása a vendéglátóhelyeken!

Írta:

Ismét előtérbe került az allergén anyagok tájékoztatása a vendéglátóhelyeken!

Magyarországon a nem előre csomagolt élelmiszerek készítésével és forgalmazásával foglalkozó egységek számára (ide tartozik a vendéglátás is) az allergén tájékoztatás elő van írva.

Mit is jelent ez pontosan?

Minden vendéglátó és csomagolatlan élelmiszert forgalmazó egységnek tudni kell tájékoztatni a fogyasztót, vendéget, hogy az általuk forgalmazott vagy készített ételek ...

Cikk folytatása →
0

Vegyi anyagok használata a gépek karbantartása során

Írta:

Az élelmiszeripar egyik fő veszélyforrása a kémiai anyagokkal történő szennyeződés, legyen ez egy tisztítószer, vagy egy gép karbantartásához használt kenőanyag. A HACCP és a minőségbiztosítási rendszerek kiépítése során nagy hangsúlyt fektetünk a veszélyek azonosítására és megelőzésére. A veszélyforrások közé tartoznak a kémiai veszélyek
is, többek között a vegyi anyagok használata a gépek karbantartása során, melyeket ugyanúgy le kell szabályozni, mint a biológiai veszélyeket. Véletlenszerűen érintkezhetnek ezek a kenőanyagok is az élelmiszerekkel, amely komoly szennyeződés forrás lehet, és jelentős egészségkárosító hatása ...

Cikk folytatása →
0
Oldal 1 / 6 12345...»